TESTRESULTATEN AT41

TESTRESULTATEN AT41

 

VAKPERS OVER DE NIEUWE BRIDGESTONE AT41:

“VERBAZINGWEKKEND GOED”

Met de AT41 introduceerde Bridgestone in feite een volkomen nieuw concept: een werkelijk uitstekend presterende allroad band met het avontuurlijke uiterlijk van een echte dikke noppenband. Ideaal dus voor de verreweg de meeste adventure bike rijders die wel die stoere uitstraling van een crossband zoeken, maar wel een band eisen die juist op asfalt grip en vertrouwen geeft.

Om de vakpers de gelegenheid te geven dit ook in de praktijk te testen, werd een fantastische 650 kilometer lange route uitgezet in Noord-Spanje van San Sebastian naar de Bardenas woestijn. En keur aan adventure bikes stond voor ze klaar, van middenklasse Yamaha’s tot de 170 pk sterke Ducati’s. De toch echt al wat gewend zijn de journalisten raakten daarbij twee keer diep onder de indruk, enerzijds van ongekende schoonheid van het traject, maar vooral door de kwaliteiten van de AT41.

 

“Het doet deze band werkelijk he-le-maal niets. Niet een keer doet zich zo’n “momentje” voor. Bocht uit zweven de voorwielen van de KTM en de Husqvarna regelmatig iets boven de grond, maar de achterbanden houden altijd hun grip. Het insturen en steeds dieper inleunen gaan voorspelbaar en gelijkmatig. Grip, stuurprecisie en gevoel: alles is er in overvloed. In het betoverend mooie bos van Peñas de Aya liggen sommige stukken weg er nat bij maar dat is voor de voorrijdster geen argument om het gas te lossen. Terecht want de banden geven ook hier geen krimp en houden hun innige relatie met het asfalt. Ook met 170 pk van de Ducati of de 160 pk van de KTM vinden de AT’s altijd grip.”

 

“Als veelzijdigheid één van de vereisten is van een adventure band, dan zit Bridgestone met de AT41 helemaal goed. Op geen enkele ondergrond stelde de band ons teleur, meer zelfs, op een aantal vlakken was hij ronduit verbazend. En dan hebben we het puur over de grip op de openbare weg. We reden met de AT41 op alle motoren aan soms onfatsoenlijk hoge snelheden en je kunt het gedrag van de band niet anders omschrijven dan op het niveau van de betere sport touring rubbers. Op dat vlak scoort de AT41 precies zoals de A41. Met datzelfde gevoel van vertrouwen en stuurgemak aan de voorband.  Omdat er niet al te veel bandenfabrikanten zijn die een hoofdrol aan het uiterlijk van de banden bieden, zou de nieuwe AT41 wel eens een hele populaire jongen kunnen worden.  En zoals je op een Land Rover Defender puur qua uiterlijk geen gewone wegband wilt monteren, zo moet de AT41 ook aan menig adventure motor een ruiger uiterlijk bieden. Zonder op ook maar één vlak onder te doen voor de A41. Of wat ons betreft: voor gelijk welke band. Door de grotere groeven is er zelfs een betere afvoer van water en dus is het contactoppervlak in regenweer beter. En de grip ook.”

“Waar de route van gisteren op maat was van de kleine trails, rijgen we vandaag snelle zwiepers en rechte stukken aan elkaar. We rijden zelfs even 200 km/u om de rechtuitstabiliteit te checken, maar de AT41 is niet van de wijs te brengen. Ik stap achtereenvolgens op de KTM 1290 Super Adventure, Honda Africa Twin, BMW R1250GS Adventure, Ducati MultiStrada en de Harley-Davidson Pan America; maar de AT41 zet geen stap verkeerd en kan het vermogen moeiteloos aan. De tractiecontrolelampjes kijken werkeloos toe terwijl wij ons rot amuseren. We tikken de 120 aan, om vervolgens hard aan te remmen voor een haarspeld en uw weer op het gas te gaan. Van enige smeren is geen sprake. De AT41 gedraagt zich als een volwaardige sporttoerband.”

 

 

Terug naar de bovenkant van de website